Jak to się je?

Jedzenie niektórych potraw może nastręczać wielu problemów, zwłaszcza jeśli kompletnie nie wiemy jak się za daną potrawę zabrać. Jak więc jeść, aby nie popełnić gafy?

ciasto

Ciasta oraz torty- jemy widelczykiem bądź łyżeczką. Ładnie wygląda jeśli jedzenie rozpoczniemy od węższej części. Tak jest tez po prostu wygodniej. Jeśli mamy do zjedzenia suche ciastka to bierze się je w rękę, natomiast w przypadku ciastek z polewą zaleca się już użycie widelczyka, aby nie wybrudzić rąk kremem.

Drób – jego jedzenie może sprawiać problem. Do przepiórek, które można jeść palcami otrzymuje się miseczkę do opłukania palców. Natomiast mięso kur, gęsi, kaczek, indyków, bażantów, kuropatw jak również gołębi je się za pomocą noża i widelca. Zwłaszcza wtedy jeśli otrzymaliśmy dodatkowo sosy. Co prawda udko można wziąć do ręki jeśli ma ono manszet, czyli papierowa nakładka, chroniąca przed zabrudzeniem palców. Co jeśli do ust trafi kostka? Nie wypluwamy jej na talerz, a dyskretnie wkładamy widelec do ust i wyjmujemy ją na widelcu a następnie odkładamy na brzeg talerza.

Homary – tutaj również sprawa nie jest łatwa. Najsmaczniejsze mięso jest w nogach, szczypcach oraz ogonie. Często dostaje się homara przepołowionego bądź już tylko samo mięso, wtedy sprawa jest prosta. Je się go widelcem i nożem. Natomiast jeśli dostaniemy na talerzu całego homara w pancerzu, wówczas trzeba znaleźć odpowiednie sztućce. Jest to nóż, widelec, szczypce, łyżka do sodu oraz bardzo wąski widelec do homara. Pomocny okazuje się również talerz na odpadki oraz miseczka z wodą, w której można opłukać palce. Homara trzeba rozciąć wzdłuż ostrym nożem, następnie mięso wyciągamy widelcem. Można to sobie ułatwić chwytając rękami kleszcze i nogi.
Lewą ręką można trzymać korpus natomiast prawą wykręcić ogon. Następnie rozcinamy go wzdłuż od spodu i już możemy wyjąć mięso, które następnie jemy za pomocą sztućców. Tak też wykręca się nogi i rozłamuje je w stawach. Aby dostać się do mięsa ukrytego w szczypcach, trzeba je najpierw zmiażdżyć specjalnymi szczypcami (zaciska się je mniej więcej w połowie szczypiec homara. Homar może być podawany z białym pieczywem, solą, majonezem, masłem i cytryną. Przed sięgnięciem po dodatki należy opłukać palce w miseczce z wodą.

Kawior – jest to drogi i ekskluzywny przysmak więc je się go małymi porcjami. Podaje się go w specjalnych miseczkach, które ustawione są na pokruszonym lodzie. Nabiera się go małą łyżeczką i w ten sposób je bądź kładzie się go na grzance i zjada. Dodatkiem mogą być też bliny, wówczas całość je się nożem i widelcem. Do kawioru można dodać posiekaną cebulkę, sok z cytryny bądź jajko.

Krewetki – Krewetki jada się palcami. Trzeba lewą ręką przytrzymać główkę, natomiast prawą chwycić ogon, i odgiąć go tak by pękł pancerz. Jest to konieczne, aby dostać się do mięsa. Dobrze jest też usunąć jelito wyglądające jak cienka, czarna nitka. Można to zrobić albo widelcem albo palcami. Gdy już dostaniemy się do mięsa to maczamy je w sosie.

Jak widzimy wszystkiego można się nauczyć. Jeśli mamy możliwość to przed ważną kolacją warto poćwiczyć w domu, zapoznać się z układem sztućców na stole oraz z ich przeznaczeniem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s